Den överskattade ”Mannen på gatan”

”Äntligen får mannen på gatan sin röst hörd” jublade tyska ytterhögerledaren Alexander Gauland då det blev klart att hans parti gjorde en storskräll i det tyska förbundsdagsvalet 2017. AfD kammade då hem 12,6% av rösterna.

Mannen på gatan står högt i kurs särskilt i valtider. Och framför allt då den medelålders vita heterosexuella mannen. Han är på en och samma gång en stackars utsatt sate som behöver värnas om, och den evige Väinämöinen, ett orakel, den ultimata auktoriteten i alla de stora frågorna.

Mannen på gatan vet hur saker och ting ligger till, helt enkelt. Mannen på gatan är hederlig, jordnära, förnuftig, och han kan kommunicera det till omvärlden: Mannen på gatan ”säger som det är” på ditt eget språk. För han är som du och jag. Han är vanlig, han är inget speciellt, och just det gör honom speciell.

Okej då. Jag råkar befinna mig i en buss på en gata just nu, och låt mig därför säga som det är, med auktoriteten hos en Man på gatan: tro inte på Mannen på gatan. Mannen på gatan kommer att leda dig i fördärvet.

Jag har sagt det här förr och säger det igen: det finns ingen extra merit i att vara medelmåttig och inget speciellt. Det gör mig inte desto sämre heller, men att vara ”en man av folket” är tammetusan ingenting jag sätter på min CV.

Tänk på saken: behöver du en bypassoperation vill du garanterat inte ha en medelmåttig och ”vanlig” kirurg som opererar på ditt hjärta. Du vill ha den bästa, mest kunniga tillgängliga kirurgen.

Flyger du till Hotahejti vill du inte ha en medelmåttig och ”vanlig” pilot. Du vill ha den skickligaste och mest alerta piloten som finns.

Åt dina barn vill du inte ha en medelmåttig och ”vanlig” lärare. Du vill ha den bästa, mest inspirerande och pedagogiskt framstående läraren som går att finna.

Följaktligen, om du inte vill ha någon med dina kirurgfärdigheter att operera på din hjärna, eller en jurist med dina kunskaper i juridik att representera dig, varför i hela fridens dag skulle du vilja ha en politiker med dina kunskaper i politik att representera dig?

Jag vet inte med er, men jag vill åtminstone ha den klokaste, vältaligaste, högst utbildade, kunnigaste, mest framsynta, mest kreativa och insiktsfulla personen som går att finna.

Det är inget fel på att vara medelmåttig, jag själv är ytterst medelmåttig när det kommer till politik. Just därför har jag inga politiska ambitioner.

Jag överlåter gärna politiken till dem som på riktigt brinner för de gemensamma angelägenheterna och förstår sig på hur systemet fungerar.

Det här betyder inte att jag är oengagerad. Det betyder bara att jag känner mina egna styrkor och svagheter. Och politik hör inte till mina styrkor. I det avseendet är jag ”mannen på gatan”.

Rösta inte på mig. Rösta på någon som kan bättre.

Publicerat av

marcusrosenlund

Vetenskapsjournalist, författare och inbiten fotoentusiast.

2 reaktioner till “Den överskattade ”Mannen på gatan””

  1. Spännande: du är medelmåttig på politik. Implicit är du då mycket bra på någonting annat. Vad kan det vara?

    Men till min viktiga kommentar. Du glömmer att mannen på gatan betalar för allt.

    1. Jag är hyfsat bra på att reda upp hoptrasslade hörlurs- och mobilladdarsladdar.

      Och mannen på gatan må betala allt, men det gör inte hans politiska omdöme desto bättre. Speciellt inte då han är upprörd över någonting.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.